EnglishDeutschSlovak
 

A triticale humán célra történő kutatása és fejlesztése

 

magyarorszag megujul logo

szechenyi logo 

 

 

 

GOP-1.1.1-11-2012-0044 számú projekt

"A triticale humán célra történő kutatása és fejlesztése. Konzorcium a nemesítéstől a kenyér sütéséig terjedő legfőbb feladatokra." 

Projekt leírása:

A projekt célja a szegedi Gabonakutató Kft. elmúlt 15 év munkája eredményeként állami minősítést nyert három új triticale fajtáiból humán élelmezési célra lisztkeverékek, céllisztek fejlesztése (triticale és triticale/búza keverék-őrlemények kifejlesztése). A kutatómunka a nemesítési munkától a kenyérsütés kikísérletezéséig tart. Ezen belül a faj nemesítését, vetőmagtermelését szolgáló, biotechnológiai kutatásokat, magas biológiai értéket hordozó bázis vetőmag előállításának módszertani kutatását, valamint agronómiai modell kísérleteket elvégzését foglalja magában. 

Projekt kezdése: 2012. 09. 01.  

Projekt befejezése: 2014. 08. 31.

 

Főkedvezményezett/konzorciumvezető:

Diabet Trade Sütőipari Kutató, Kereskedelmi És Szolgáltató Kft.

6726 Szeged, Tambura utca 5.

 

Konzorciumi tagok:

Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.

6726 Szeged, Alsó Kikötő sor 9.

SZEREDI és Társai Termelői és Kereskedelmi Kft.

6775 Kiszombor, Ladány major 05334/3 hrsz

"Mórahalmi Rozsmalom" Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft.

6782 Mórahalom, Röszkei út 4-6.

 

Közreműködő szervezet:

Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. 

1139 Budapest, Váci út 83.

http://www.magzrt.hu/


Irányító hatóság:

 
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium

 


 

 

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 


 

 

A triticale humán célra történő kutatása és fejlesztése Uniós támogatással.

2014. január 30.

A szegedi Diabet Trade Kft. és konzorciumi partnerei – a Gabonakutató NP KH Kft, a Szeredi és Társai Kft., valamint a Mórahalmi Rozsmalom Kft. - összesen 277 millió forint uniós támogatással kutatási projektet valósítottak meg az Új Széchenyi Terv keretében. „A triticale humán célra történő hasznosításának kutatása és fejlesztése. Konzorcium a nemesítéstől a kenyér sütéséig terjedő legfőbb feladatokra.” című közel két éves kutatási projekt 2014. augusztusában zárult.  

 

A projekt célja a szegedi Gabonakutató Kft. elmúlt 15 év munkája eredményeként állami minősítést nyert három új triticale fajtáiból humán élelmezési célra lisztkeverékek, céllisztek fejlesztése volt. A kutatómunka a nemesítési munkától a kenyérsütés kikísérletezéséig tartott. Ezen belül a faj nemesítését, vetőmagtermelését szolgáló, biotechnológiai kutatásokat, magas biológiai értéket hordozó bázis vetőmag előállításának módszertani kutatását, valamint agronómiai modell kísérleteket végeztek a kutatók. Modellezték a triticale és triticale/búza keverék-őrlemények kifejlesztését. A kutatási eredmények bizonyították, hogy a diétázók, fogyókúrázók hasznos étke lehet a rozsbuza (triticale).

Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a triticale (rozsbuza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak. Segít a diétában, a rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is használható. Jótékony hatással van a bélműködésre, gátolja a vastagbél-daganatok kialakulását. A triticale forradalma még küszöbön áll, egyelőre főleg a takarmányozásban használják. Szeptemberben hoztak forgalomba olyan új lisztkeverékeket, amelyek bármelyik háztartásba eljuthatnak, és az emberek tömegesen megismerhetik a jótékony hatásait – tudtuk meg a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársától.

Magasabb rost és ásványianyag-tartalom jellemzi a triticale-t a hagyományos búzához képest, és könnyebben feldolgozható, mint a rozs. A kutatók ezért tartják fontosnak, hogy az értékes gabona emberi felhasználási lehetőségeit bővítsék.

- A triticale két kenyérgabona, a rozs és a búza keresztezéséből jött létre, használatában mégis háttérbe szorul az emberi fogyasztás – tájékoztat Ács Péterné, a Gabonakutató Nonprofit Kft. laborvezetője. – Hazánkban jelenleg 99 százalékban takarmányként használják, holott sok olyan tulajdonsága van, amelyek miatt a humán felhasználásban is előkelőbb helyet érdemel. A rostok, különösképp az oldhatatlan rostok, megfelelő vízbevitellel együtt segítenek a székrekedés megelőzésében. A bélműködés javításával az aranyér kockázatát is csökkenthetik, valamint kifejthetik védőhatásukat a vastagbél-daganat ellen is. Az oldható rostok pedig lassíthatják a szénhidrátok emésztését, valamint felszívódását. A rost kalória hozzáadás nélkül vezet telítő hatáshoz; segítve a súlykontrollt, fogyókúrát.

Az ásványi anyagok közül a tritikcale kalcium, kálium, a magnézium, a cink, a réz vas és a szeléntartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé. Mindegyik elem nagy jelentőségű a szervezet egyensúlyának fenntartásában, az immunrendszer és az enzimek működésében.

A Diabet Trade Kft. szakemberei létrehoztak három lisztkeveréket, amelyek triticale-t tartalmaznak. Ilyen a „mindennapi kenyér”, a háztartási, valamint a dietetikus lisztkeverék. Utóbbi szénhidráttartalma 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint a búzáé. Kísérleti pékségekben már kaphatók az ezekből sütött kenyerek, de szeretnék bővíteni az együttműködők körét, valamint megcélozzák, hogy a gyermekétkeztetésbe, a Minta Menza programba is felvegyék az egészségmegőrző termékeket – mondja Ács Péterné, laborvezető.

A triticale (Triticosecale) kutatása bő száz éve kezdődött, a termesztése pedig mindössze pár évtizede folyik. Hazánkban termőterülete tíz év alatt, az új évezred első éveire elérte a 140 ezer ha-t. Világviszonylatban is folyamatosan nő a területe, ma már több mint 4 millió hektáron termelik. E gabonafaj kutatásában a világelsők közt vagyunk: a világ első termesztésre alkalmas fajtáit Kiss Árpád nemesítette és Magyarországon jegyezték be 1968-ban. Az akkori tervgazdálkodási rendszerben azonban a KGST úgy döntött, hogy Lengyelországban jobb helye lesz. Ennek megfelelően a lengyeleknél hamarabb népszerű lett a növény, mint nálunk. Mára viszont újra erős lett a magyar nemesítés e fajban: a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. három fajtát minősíttetett idáig, ezek a GK Rege, GK Idus, az egészséges, piros szemű GK Szemes és hamarosan állami minősítést nyer a GK Maros nevű kiemelkedő termőképességű, betegség-ellenálló fajtajelölt is.

 

Főkedvezményezett/konzorciumvezető:

Diabet Trade Sütőipari Kutató, Kereskedelmi És Szolgáltató Kft.

6726 Szeged, Tambura utca 5.

 

Konzorciumi tagok:

Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft.

6726 Szeged, Alsó Kikötő sor 9.

SZEREDI és Társai Termelői és Kereskedelmi Kft.

6775 Kiszombor, Ladány major 05334/3 hrsz

"Mórahalmi Rozsmalom" Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft.

6782 Mórahalom, Röszkei út 4-6.

sysop@diabettrade.hu