EnglishDeutschSlovak
 

Élelmi rostok

Az élelmi rostok vagy más néven diétás rostok (poliszacharidok, oligoszacharidok és lignin) fontos szerepet játszanak az emésztés folyamatában.

A diétás rostok fogyasztása különösen fontos a cukorbetegek és a lipid anyagcserezavarral küszködők esetén, valamint a bélrák megelőzésénél, a székrekedés, az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek kezelésében.

Táplálkozásélettani szempontból vízoldható és vízben nem oldódó rostokat különítünk el. 

A napi ajánlott rostbevitel 20-25 g, összetételét tekintve ideálisnak tekinthető a nem oldódók és az oldódók 3:1 aránya.

A vízoldékony növényi rostok (a pektin, a béta glükán, a hemicellulózok kisebbik része, a gumiszerű és nyálkaanyagok, így a guar is) előnyösen befolyásolják a szénhidrát- és zsíranyagcserét. E nagy móltömegű poliszacharidok vizes oldata nagy viszkozitású, a gyomorba és bélrendszerbe kerülve a béltartalom viszkozitását növelik, „zselésítik", csökkentve ezzel a bélben található egyszerűbb szénhidrátok emésztési-felszívódási gyorsaságát. Az epesavak ürülésének növelésével pedig bizonyíthatóan csökkentik a szérum koleszterinszintet, függetlenül a zsírfogyasztás változásaitól.

A vízben nem oldódó rostok (cellulóz, hemicellulóz nagyobb része, lignin) a bélrendszer nedves közegében megduzzadnak, csökkentik az éhségérzetet, elősegítik a jó bélműködést. Csökkentve a táplálék áthaladási idejét, kevesebb méreganyag felszívódására adnak lehetőséget. Előnyös hatásúak elhízás és székrekedés esetén. A vízben nem oldódó rostok a természet „seprőjének„ is tekinthetők.

 

Élelmi rostok D-MIX és D-MAX termékekben

Termékek neve

Diétás rost (%)

D-MIX keverékek

 

 

D-MIX

Sütőkeverék

7,2 

D-MIX

Sütőkeverék 70 %

14

D-MIX

Süteménykeverék

6,7

 

 

 

 

D-MAX

Száraztészták

 

 

D-MAX

Fodros nagykocka

7

D-MAX

Széles metélt

7

D-MAX

spagetti

7

D-MAX

tarhonya

7

D-MAX

orsó

7

 

 

 

 

sysop@diabettrade.hu