EnglishDeutschSlovak
 

Receptek

DIABET-MIX LINZERLISZT-KEVERÉKBŐL

A diabetikus süteményeknél használhatják a jól bevált családi recepteket is. A liszt részt Diabet-Mix linzer liszttel, egy az egyben helyettesíthetik. A megszokott édesítő szerüket is beletehetik a receptekbe, ha fruktózt használnak, akkor annak mennyiségével számoljanak a szénhidrát-tartalom számításánál! A tészták több nedvességet igényelhetnek a megszokottnál.

Gyakorlatilag a következőkben felsorolt receptekből készült sütik mélyhűtésre is alkalmasak. Célszerű napi adagokra csomagolni és így tárolni, amikor ennének belőle, akkor csak kiolvasztani. Fel lehet melegíteni akár mikrohullámú sütőben is, az arra alkalmas tésztákat pl.: pogácsákat és akkor olyan lesz, mintha most sütötték volna. A többszöri melegítés nem jó ezeknek a termékeknek sem.


Köményes sós rúd

Hozzávalók:

250 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
120 g margarin
1 csomag sütőpor
2 csapott teáskanál só
2 csapott teáskanál őrölt köménymag
2 evőkanál tejföl (tejjel helyettesíthetjük)
100 cm³ tej vagy víz
1 db tojás, megkenni a tészta tetejétű
köménymag, megszórni a tészta tetejét.

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint és beleszórjuk a sütőport, sót, és az őrölt köményt. Ehhez adjuk, a tejfölt és a tejet, majd jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztából cipót formálunk, melyeket 10-20 percig pihentetünk. A nyújtást követően felvágjuk, a tészta tetejét teljes tojással megkenjük és megszórjuk egész köménymaggal. 180-220Cº-os sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Ezt a receptet sajttal és egyéb más fűszerezéssel is elkészíthetjük, de a beltartalmi adtok, akkor változhatnak! Ezzel számolni kell!


Sajtos sós rúd

Hozzávalók:

250 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
120 g margarin
1 csomag sütőpor
2 csapott teáskanál só
ízlés szerinti mennyiségű őrölt köményű
2 evőkanál tejföl (tejjel helyettesíthetjük)
100 cm³ tej vagy víz
1 db tojás, megkenni a tészta tetejét
50-100 g reszelt sajt, megszórni a tészta tetejét.

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint és beleszórjuk a sütőport, sót, és az őrölt köményt. Ehhez adjuk, a tejfölt és a tejet, majd jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztából cipót

formálunk, melyeket 10-20 percig pihentetjük. A nyújtást követően felvágjuk, a tészta tetejét felvert tojással megkenjük és megszórjuk egész köménymaggal. 180-220Cº-os sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


Sajtos masni

Hozzávalók:

200 g Diabet-Mix linzer liszt
100 g margarin
1 kis pohár tejföl ( 2 dl)
20 g élesztő
1 evőkanál ecet
200 g reszelt sajt (pl.: óvári)

Az elkészítés módja:

A linzer lisztből, a tejfölben elkevert élesztővel, az ecettel és ízlés szerinti sóval lágy , kelt tésztát készítünk. (Ha nem elég lágy a tészta, kevés langyos tejet vagy vizet adjunk hozzá.) Letakarva meleg helyen, legalább 1 órán át, kelni hagyjuk. Kelesztés után vékonyra nyújtjuk és egyenletesen megkenjük a puha, jól kenhető margarinnal (A margarint nem kell felolvasztani!), majd szórjuk meg a reszelt sajttal. Ezt követően jó szorosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit és félbe hajtjuk, majd fél óráig pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk ismét, csíkokra vágjuk, masni szerűre sodorjuk. Zsiradékkal vékonyan kikent tepsire, sütőlapra tesszük és közepes tűzön kb.: 30 perc alatt készre sütjük.

Sós, sajtos rúd is süthető ebből a tésztából.


Túrós pogácsa

Hozzávalók:

250 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
250 g túró
200 g margarin
1 csomag sütőpor
1 teáskanálnyi só
1 db tojás a tészta tetejének megkenéséhez.

Az elkészítés módja:

A hozzávalókat homogén, nyújtható tésztává gyúrjuk össze, cipót formálunk belőle és 10-20 perc pihentetés után nyújthatjuk is a tésztát. Kevés tejet adhatunk a tésztához, ha azt keménynek tartjuk. Pogácsákat szaggatunk, ezeket kissé megsodorjuk, tetejüket megkenjük és 180-220ºC-os sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Ha szórunk rá reszelt sajtot, még finomabb!


Töpörtős pogácsa

Hozzávalók:

500 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
100 g margarin
30 g préselt, friss élesztő
2 darab tojássárgája
0,5 l langyos tej
8 g só
150 g sós, borsos tepertőkrém

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint, az élesztőt feloldjuk a tejben. A tésztát jól kidolgozzuk, hasonló módon, mint a normál kalácstésztánál. Kicsit pihentetjük a tésztát és kinyújtjuk, majd megkenjük a tetejét a tepertő krémmel. A szokásos módon hajtogatjuk a és kelni hagyjuk újból , legalább fél óráig. Kelesztés után újból nyújtjuk a tésztát, formázzuk, tetejét felvert tojással megkenjük, majd 40-60 percig kelesztjük. 200-220º-os előmelegített sütőben készre sütjük.


Sajtos sör-kifli

Hozzávalók:

500 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
100 g margarin
30 g préselt, friss élesztő
2 darab tojássárgája

0,5 l langyos tej
8 g só

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint, az élesztőt feloldjuk a tejben és összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk, hasonló módon, mint a normál kalácstésztánál. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és cipókat formálunk belőlük. 15-20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk kör alakúra, és nyolc cikkre vágjuk, mint a tortát. A háromszögeket kifli formára sodorjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük és megszórjuk a reszelt sajttal. 40-60 percig kelesztjük, 200-220º-os, előmelegített sütőben készre sütjük.

Minden olyan süteményhez használhatjuk a tésztát, melyhez sós kelt tészta alapot alkalmazunk.


Pizzás kifli

Hozzávalók:

500 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
100 g margarin
30 g préselt, friss élesztő
2 darab tojássárgája
0,4 l langyos tej
3-4 evőkanál tejföl
só ízlés szerint (a pizza krém sós!)
1 tubus pizza krém
4 szál virsli (darabra vágva a kifli méretékez)

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint, az élesztőt feloldjuk a tejben és összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk, hasonló módon, mint a normál kalácstésztánál. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és cipókat formálunk belőlük. 15-20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk kör alakúra, és nyolc cikkre vágjuk, mint a tortát. A pizza krémmel megkenjük a szeleteket, rövidebb oldalhoz tesszük a virsli és a háromszögeket kifli formára sodorjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük és megszórhatjuk a reszelt sajttal. 40-60 percig kelesztjük, 200-220º-os, előmelegített sütőben készre sütjük.

Minden olyan süteményhez használhatjuk a tésztát, melyhez sós kelt tészta alapot alkalmazunk.


Kelt kalács (édes)

Hozzávalók:

500 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
100 g margarin
30 g préselt, friss élesztő
15-20 darab ízlés szerint poliszett tabletta (édesítőszer) 0,5 dl forró vízben feloldva
2 darab tojássárgája
0,5 l langyos tej
2-3 csepp vanília aroma

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint, az élesztőt feloldjuk a tejben. A tésztát jól kidolgozzuk, hasonló módon, mint a normál kalácstésztánál. Formázzuk, tetejét felvert tojással megkenjük, majd 40-60 percig kelesztjük. 200-220º-os előmelegített sütőben készre sütjük.
Ez a tészta alkalmas fonott kalács készítésére is.
A recept elkészíthető sós változatban is, akkor az édesítőszert ki kell hagyni belőle, de plussz sót ne tegyünk bele.

Szinte minden recept, amelyhez édes kelt tészta, vagy hasonló tészta kell, elkészíthető a linzerliszt keverékből. Az édesítőszerekből azt válasszuk ki, amely sütésálló, tehát hő hatására nem veszti el az édesítő ízét.


Szilvalekváros kelt kifli
burgonyás tésztából

Hozzávalók:

300 g linzerliszt keverék
300 g főtt, áttört krumpli
150 g margarin
1 dl tejföl
1 db tojás
fél csomag élesztő
15 db polisett édesítőszer tabletta (0,5 dl forró vízben feloldva)
szilvalekvár (cukor nélküli, más ízű lekvár és egyéb más töltelékkel is meg lehet sütni, ami illik a diétába)

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint, az élesztőt feloldjuk a tejben. A tésztát jól kidolgozzuk, hasonló módon, mint a normál kalácstésztánál. Két cipót formálunk a tésztából, kör alakúra nyújtjuk, nyolc cikkre vágjuk és megtöltjük a diétának megfelelő töltelékkel, majd kifli formára felsodorjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük, majd 40-60 percig kelesztjük. 200-220º-os előmelegített sütőben készre sütjük.


Kelt kalács (sós)

Hozzávalók:

500 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
100 g margarin
30 g préselt, friss élesztő
2 darab tojássárgája
0,5 l langyos tej
8 g só

Az elkészítés módja:

A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint, az élesztőt feloldjuk a tejben. A tésztát jól kidolgozzuk, hasonló módon, mint a normál kalácstésztánál. Formázzuk, tetejét felvert tojással megkenjük, majd 40-60 percig kelesztjük. 200-220º-os előmelegített sütőben készre sütjük.

Minden olyan süteményhez használhatjuk a tésztát, melyhez sós kelt tészta alapot alkalmazunk.


Vajas pogácsa

Hozzávalók
a tésztához:

500 g DIABET-Mix linzer
250 g margarin
2 darab egész tojás
1 doboz tejföl
1 csomag élesztő
só ízlés szerint (javasolt mennyiség: 3 csapott teáskanál).

a tetejére:

1 darab felvert tojás
100 g reszelt sajt vagy kömény

Az elkészítés módja:

A hozzávalókat jól gyúrható tésztává összedolgozzuk. Háromszor nyújtjuk, hajtogatjuk és ezek közben 15-15 percig pihentetjük. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és kis pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét megkenjük a felvert tojással és megszórjuk a reszelt sajttal vagy a köménnyel.


Linzer karika

Hozzávalók:

250 g DIABET-Mix linzerliszt-keverék
100 g sertészsír (a zsír jobb állagot ad, mint a margarin)
1 db tojás
1 csomag sütőpor
15-20 db polisett tabletta (0,5 dl-nyi forró vízben feloldva, majd lehűtve)
csipet só
késhegynyi vanillin kristály, vagy néhány csepp vanília aroma
2 evőkanál tejföl (tejjel helyettesíthetjük)
(100 cm³ tej vagy víz – elhagyható)
1 db tojás, megkenni a tészta tetejét (nem fogjuk sem cukorral, sem édesítőszerrel megszórni)

Az elkészítés módja:

A hagyományos módon készíthetjük a tésztát, a hozzávalókból jól nyújtható tésztát gyúrunk.

Kb.: egy óra pihentetés után elnyújtjuk a tésztát 3 mm vastagra. Szaggatjuk és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. Két darab süteményt összeragaszthatunk diabetikus vagy cukor nélkül készített lekvárral, vagy egyéb a diétának megfelelő krémmel, csokoládéval.

Ügyeljünk arra, hogy a töltelék is megfeleljen a diétának!


Piskóta

Hozzávalók:

6 db tojás
120 g Diabet-Mix linzerliszt keverék
1 csomag sütőpor
10-12 darab polisett(0,5 dl-nyi forró vízben feloldva, majd lehűtve)
késhegynyi vanillin kristály ( 0,1 g), vagy néhány csepp vanília aroma

Az elkészítés módja:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Lassú, óvatos mozdulatokkal belekeverjük a tojások sárgáját, a feloldott édesítőszert és kanalanként a linzerlisztet, melybe előzőleg belekevertük a sütőport.
Sütőpapírral bélelt formába beleterítjük a tésztát.
Sütése eltér a hagyományos piskótáétól. Előmelegített 220-230 ºC-os sütőbe tesszük a tepsit kb.: 5 perc múlva visszavesszük a hőfokot 180 ºC-ra és ezen a hőfokon, sütjük tűpróbáig a piskótát.
Tölthetjük a diétának megfelelő, főzött, vajas krémekkel és lekvárokkal.

Piskóta tekercs is süthető ebből a tésztából.


Galuska/köretként

Hozzávalók:

100 g. Diabet-Mix fehér kenyér lisztkeverék
csipet só
annyi víz, hogy szaggatható galuskatészta legyen

Az elkészítés módja:

A hozzávalókat szaggatható tésztává keverjük és kb.: egy órára állni hagyjuk. Forrásba lévő, sós vízbe szaggatjuk a tésztát, többször megkeverjük, és készre főzzük. Ez a galuska tészta könnyebben szétfő, jobban kell ügyelni a főzési időre! Szűrjük, öblítjük, mint a normál kifött galuskát.

Ez a mennyiség 1 fő részére elegendő mennyiség.


Citromos torta

Hozzávalók:
Tészta:

160 g Diabet-Mix linzerliszt keverék
5 evőkanál édesítő por
10 evőkanál étolaj
reszelt citromhéj
néhány csepp vanília aroma, vagy csipet kristály vanillin

Töltelék:

3 db tojás
5 dkg édesítő por
4 evőkanálnyi olvasztott vaj, vagy margarin
reszelt citromhéj
1,5 dl citromlé

Az elkészítés módja:

A tésztához a linzerlisztet összekeverjük az édesítő porral és az olajjal. Beledolgozzuk a reszelt cirom héját és a vanília aromát. A tészta nem fog összeállni cipóvá! A tortaformát vékonyan zsiradékkal kikenjük, és a morzsálódó tészta alappal kibéleljük úgy, hogy jól belenyomkodjuk azt, kis peremet is kialakítunk a forma oldalára is. Közepes hőmérsékletű sütőben 5-8 percig sütjük, majd kivesszük, amíg hűl, elkészíthetjük a tölteléket.

Annak hozzávalóit jól kikeverjük és így beleöntjük a félig sült „tortaformába” és behelyezzük újból a sütőbe, ahol készre sütjük. Ha kihűlt, akkor szelet

sysop@diabettrade.hu